Myrstack!

SUPERGOTT tillbehör till kex, kokta ägg, fisk... ja, allt!

Dessutom enkelt!

Du behöver:
1 burk philadelphia original
1 liten burk creme fraiche
1 liten rödlök
1 liten burk abbas kaviar (rom)

Hacka rödlöken och blanda ihop den med övriga ingredienser. Rommen kan man pensla på över och göra en "stack" av röran - så ser det ut som en myrstack - jag brukar bara tjoffa ihop allt i en röra.


Katjas fantastiska tyska cheesecake

Tårtan som verkligen alla gillar!
Man kan byta ut persikorna - men använd "fast och "torr" frukt"  - annars blir det galet i smeten!

BOTTNAR:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

1 dl socker

1 msk rivet citronskal

1 krm salt

1 msk vatten

 

FYLLNING:

2½ dl mjölk

2 dl socker

1 krm salt

2 msk rivet citronskal

4 äggulor

500 gram Kesella

9 gelatinblad

3 dl vispgrädde

1 burk konserverade persikor

florsocker för att garnera

 

BOTTEN:

Du behöver en form med löstagbar botten, diameter 23-25 cm. Hacka samman mjöl, smör och socker. Tillsätt citronskal, salt och vatten. Arbeta ihop till en deg. Låt den ligga i kylen ca 30 minuter. Dela degen i två delar. Rita två rundlar på bakplåtspapper, 23-25 cm i diameter, beroende på bakformen. Tryck eller kavla ut degen så att den fyller ut rundlarna. Grädda i ugn vid 225 grader i 8-10 minuter.

 

FYLLNING:

Blanda mjölk, socker, salt och citronskal i en kastrull. Koka upp under vispning. Vispa äggulorna i en skål. Häll i lite av den varma mjölken under vispning. Blanda ned ägguleblandningen i kastrullen med mjölk. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar lite.

Tag kastrullen från värmen och låt kallna. Rör ner Kesella och blanda väl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur vattnet. Smält gelatinet i några matskedar het mjölk. Rör ner gelatinet i fyllningen. Vispa grädden hårt och blanda ner den. Låt persikorna rinna av väl. Skär dem i tunna klyftor. Lägg en av bottnarna i formen med löstagbar botten. Lägg i hälften av fyllningen, därefter persikoklyftorna och resten av fyllningen. Lägg till sist på den andra tårtbottnen.

Låt stelna i kyl minst 4 timmar, gärna över natt. Ta loss bakformskanten och sikta florsocker över tårtan.


Crème Brûlée med kardemumma

Recept

Crème Brûlée med kardemumma

4 personer

5 äggulor
1 dl socker
3 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
2 tsk hel kardemumma
1 vaniljstång
2 msk strösocker

 

Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädden, mjölken och kardemumman. Dela vaniljstången på längden och lägg i den i gräddkoket. Rör äggulorna och sockret - vispa inte!! Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör till sockret löst sig (vispa inte). Sila blandningen så att du får bort kardemummakärnorna och vaniljstången.

Fördela i formar och grädda i ugnen i ca 35 - 40 min. Sätt ugnen på grillvärme. Strö sockret över brûléerna och låt det smälta och bli brunt i ugnen. Servera!


Kims fisksoppa

En superenkel och mycket god thaisoppa som jag har bjudit på som "paradrätt" i många år:

(3-5 pers)

1 stor gul lök

2 burkar kokosmjölk

Hummerfond (bong är den enda enligt mig som duger)

1 pkt hokifilé/alaskapollock/torsk eller annan vit fisk (har provat med färsk lax också, funkade fint)

1 burk kräftstjärtar/alternativt färska sådana

1 burk räkor/alternativt färska sådana

Vitlök

Curry

Ris

Cayennepeppar

Vitlöksbröd

  1. Börja koka riset
  2. Stek löken i mycket curry tills den är mjuk.
  3. Blanda löken i en stor kastrull med kokosmjölken. Tillsätt hummerfond (1/3 av den lilla flaskan typ). Mata på med ganska mycket curry. Pressa ner en vitlök. Tillsätt lite cayennepeppar. Smaka av. (Ska inte vara så salt eftersom räkor+kräftor blir salta som bara den)
  4. Koka upp försiktigt och när det kokar, lägg i fisken – skuren i bitar. Stoppa in brödet i ugnen.
  5. När riset nästan är klart och vitlöksbrödet nästan är klart – tillsätt räkor+kräftor i soppan så att de hinner bli varma. Ska inte koka för länge för då blir de sega.
  6. Smaka av härligheten – kan behövas lite lite lite fond eller lite salt till i detta steg.. ;)
  7. Servera – soppa på ris med fint vitlöksbröd till.

(Ibland gör jag saffransris, mest för att det är så fint.. ;)


Gravade tomater

Tid: ca 2+2 timmar

3 dl cocktailtomater
¾ msk salt
2 msk råsocker
svartpeppar

Gör så här:
Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en skål. Blanda socker och salt och slå över tomaterna. Rör om och låt stå i minst två timmar. Lägg tomaterna på en plåt, mal över lite svartpeppar, ställ in plåten i 125° ugnsvärme i mitten av ugnen tills tomaterna är halvtorra. Ca 2 timmar. I varmluftsugn går det fortare.


Brödrecept till stekhäll (flera olika)

Mjukt tunnbröd
50 g smör
1 l mölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
1,7 l vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smältsmöret, häll över mjölken o värm till 37 grader. Smula i jäste. Rör om o tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del av vetemjölet – resten sparas till utbakningen. Arbeta degen o låt jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssaltet. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tio delar och trilla runda bullar som får jäsa under bakduk. Slät kavel + kruskavel + nagga. Grädda ca 1 min på varje sida. Låt svalna mellan bakdukar.



Hårt tunnbröd
50 g smör
1 l mjölk
50 g jäst

2 msk sirap
1 msk salt
2 l rågmjöl
½ l vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Se ”mjukt tunnbröd”.15 bullar. Kallna på galler utan bakduk.



Goda ”lappar”
4 ägg
4 msk socker
50 g smält smör
2 kkp filmjölk
1 tsk (rågade) bikarbonat
1 kkp vetemjöl

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smält smör, mjölk, bikarbonat och mjöl. Vispa äggvitorna väl och vänd ner dem försiktigt i smeten. Grädda på båda sidorna.



Tortillas

6 dl majsmjöl
1 tsk salt
3½ dl vatten

Blanda salt o mjöl i en bunke och tillsätt vatten, lite åt gången. Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del mellan bakpapper till en tunn kaka. Tryck ut tre cirklar med ett grytlock



Pitabröd
½ pkt jäst
3 dl vatten
350 g grahamsmjöl
1 msk olja
1 tsk salt
50 g vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt rågsikt, salt, olija och det mesta av vetemjölet. Knåda tills degen är lagom fast. Jäs till dubbel storlek. Dela i 8 delar, rulla o kavla ut. Stek/Grädda på båda sidor.



Naanbröd

400 g vetemjöl
1 tsk salt
1½ tsk socker
½ tsk bakpulver
15 g jäst
1½ dl mjölk
1½ dl naturell yoghurt
olja till smörjning av hällen
100 g smält smör till pensling

Sikta mjölet i en bunke och blanda i alla de torra ingredienserna. Värm mjölk och yoghurt till ca 37 grader. Smula i jästen i mjölkblandningen. Blanda alltsammans och knåda degen tills den är smidig. Lägg degen i en bunke och låt den stå i 4 timmar.

Sätt stekhällen på 8 och sätt på grillen på ugnen. Dela degen i åtta delar. Rulla till bollar som du drar ut och formar till naanbröd eller kavlar ut till kakor, Ø ca 30 cm. Stek naanbröden på stekhällen, men bara på ena sidan. Pensla den ostekta sidan med smält smör och stek bröden i ugnen med den uppvärmda grillen. Om du inte har grill går det lika bra att steka naanbröden på båda sidorna på stekhällen.


Tabbouli (matigare variant)

4 port

200 g persilja
5 medelstora tomater
½ medelstor gul lök
3 kvistar färsk mynta
1 tsk salt
½ dl olivolja
1 dl pressad citron (eller efter smak)
2 dl bulgur (kokt)
½-1 tsk chilipulver
(½ tsk summak, syrlig krydda)

Gör så här:
Hacka persilja, tomater, lök och mynta fint. Blanda om i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna.



Tips:
Gott till kebabspett (köttfärs, ägg, kebabkrydda, salt & peppar. Forma på träspett o grilla i ugnen) och tzatziki (gurka, gräddfil, pressad vitlök, salt o svartpeppar)


Rusthållargårdens mörka bröd

(3 st)

17,5 dl filmjölk
2,5 dl mjölk
¾ dl brödsirap med malt
125 g linfrö      (…….. dl)
125 g rågkross (1,8 dl)
125 g vetekli    (3,8 dl)
¼ dl fänkål, malen
2,5 tsk kummin, malen
0,5 dl pomerans, malen
13,5 dl rågmjöl
7,5-10 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver, strukna
½ dl bikarbonat

Ånga frön i 4 minuter, låt svalna
Blanda filmjölk och sirap
Blanda torrvaror
Blanda ner torrvaror i filmjölken, lite i taget

Fördela i 3 formar

Grädda ca 70 min i 160 grader


Medelhavskyckling

4 pers

1 hel kyckling eller kycklinglår (ca 1,2 kg)
6-8 medelstora potatisar
20 vitlöksklyftor
8-12 gröna oliver med kärnor
1 ask cocktailtomater (250 g)
saft och finstrimlat skal av 1 välborstad citron
2 pressade vitlöksklyftor
3-4 rosmarinskvistar klippta i mindre bitar
2 tsk salt
2-3 krm nymalen svartpeppar
1 msk olivolja

Gör så här:

1. Skär kycklingen i bitar. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg kyckling, potatis, vitlöksklyftor, oliver och tomater på ett ugnssäkert fat. Fördela citronskal och saft, pressad vitlök och rosmarin över potatis och kyckling. Salta, peppra och ringla över olivolja. Rör om så att allt blandas.

2. Sätt ugnen på 225°

3. Sätt formen mitt i ugnen och låt stå ca 50 min eller tills kycklingen är färdig och potatisen är mjuk. Rör om 2-3 gånger under tiden.



Tips:
Om kycklingen byts ut mot quorn kan man med fördel ta fler tomater eller slå lite buljong i botten för att få samma ”sky”.


Fänkåls- och citrussallad

4 portioner
Tid: 15 min

3 msk olivolja
2 msk färskpressad citron
1 msk färskpressad apelsin
½ tsk salt
½ krm svartpeppar, nymalen
2 små fänkålshuvuden, ansade, i tunna skivor
½ rödlök, skalad, i tunna skivor
12 gröna oliver
12 svarta oliver
2 apelsiner i skinnfria filéer
2 msk kapris

Gör så här:
Blanda olivolja, citron- och apelsinsaft, salt och peppar i en salladsskål. Tillsätt fänkål, rödlök, oliver, kapris och apelsinklyftor. Blanda noga men försiktigt.



Tips: Lägg även i annan citrusfrukt, t ex blodgrapefrukt och clementiner


Rostas med gurk- och kumminslaw och rostad rosmarinspotatis

4 pers

600 g rostas i bit
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Rosmarinpotatis:
10 mandelpotatisar
1 + 1 msk olivolja
½ tsk salt
2 kvistar färsk rosmarin
12 svarta oliver med kärna
½ ask ruccolasallad (50 g)

Gurk- och kumminslaw:
1 msk kummin
1 gurka

2 msk philadelphiaost
1 msk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatisen i fjärdedelar (klyftor). Lägg potatisen i en långpanna med olivolja och salt. Lägg köttet vid sidan om. Salta och peppra.

2. Stek potatisen tills den är gyllenbrun och köttets innertemperatur är 52°, ca 25 min. Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 10 min.

3. Gurk- och kumminslaw:
Rosta kummin i en torr stekpanna. Skiva gurkan och blanda med philadelphiaost och matyoghurt. Tillsätt kummin och smaka av med vitlök, salt och peppar.

4. Hacka rosmarin fint och blanda med 1 msk olivolja. Ta potatisen ur ugnen och blanda den med rosmarinolja, oliver och ruccola.

5. Skär köttet i skivor. Servera med rosmarinpotatis och gurk- och kumminslaw.


Stjärnanispicklade grönsaker

8 portioner (stor glasburk)

1 blomkålshuvud
1 liten fänkål
4 små morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättiksprit
2 stjärnanis
1 kanelstång
1 lite bit färsk ingefära

Gör så här:
1. (Lägg grönsakerna i olika högar) Ansa och skär blomkålshuvudet i små buketter och fänkål i skivor. Skala och skiva morötter och palsternacka. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor.

2. Koka fänkål, morötter och palsternacka tills de blir något mjuka i saltat vatten (1 msk salt/liter vatten). Blanda och koka upp strösocker, vatten, ättiksprit, stjärnanis, kanelstång och skalad ingefära i skivor. Lägg grönsakerna i den varma lagen.

3. Låt svalna innan de fylls på burk. Se till att lagen täcker grönsakerna. Grönsakerna håller ca 3 mån i kylskåp.

Balsambakad rödlök

4 pers

4 medelstora rödlökar
4 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 msk strösocker
8 timjankvistar

aluminiumfolie
flingsalt

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175°

2. Skala, dela och lägg lökarna i en ugnssäker form. Sära på lökbladen med fingrarna och droppa på balsamvinägern mellan lökbladen. Ringla över oljan och strö över hälften av sockret. Lägg på timjankvistarna. Täck med folie och baka i mitten av ugnen ca 30 min.

3. Ta bort folien, strö över resten av sockret och baka ytterligare 20-30 min. Salta. 

Butterfishbakad torsk med kanarisk potatis och mojo

4 pers

Kanarisk potatis:
Små runda potatisar (ej nypotatis)
Havssalt

Gör så här:
1. Skölj potatisen. Lägg i en gryta, fyll med vatten så att det täcker precis. 2-3 dl havssalt/liter vatten. Koka tills potatisen är mjuk. Låt potatisen ånga av ordentligt. Potatisen blir skrynklig och täckt av saltkristaller.



Mojo:
2 kokta potatisar
1 röd spansk peppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk oregano
2 tsk vit vinäger
3 msk olivolja
1 dl hett vatten

Gör så här:
1. Skala vitlök och potatis. Skär upp den spanska pepparen och ta ut innanvägg och frön (spara frön till senare om du vill göra såsen starkare).

2. Blanda alla ingredienser utom vattnet i en mixer väl.

3. Droppa i det heta vattnet lite i taget.



Butterfishbakad torskfilé:
20 g smör
2 g hackad gräslök
3 g hackad persilja
500 g torskfilé
40 ml citronjuice
salt
peppar
färsk persilja
citronklyftor

Gör så här:
1. Smöra en ugnsfast form och lägg torskfiléerna i formen. Häll citronjuicen över, salta och peppra. Sätt ugnen på 175°.

2. Blanda smör, hackad persilja och gräslök. Klicka ut på fisken.

3. Sätt formen i ugnen och stek tills fisken är genomstekt, ca 20 min. Strö färsk persilja över och servera med citronklyftor.


Parmesansoppa med löjrom

Ingredienser:
3,5 dl mjölk
5 dl grädde
250 gr parmesanost
2 tsk citronsaft

salt
löjrom 25-30 gr per person
gräslök

Tillagning 8 miniförrätter eller 4 normala förrätter:
1. Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde.
2. Häll den heta mjölken och grädden över osten. Mixa med stavmixer i ngr minuter.
3. Smaksätt med salt och citronsaft.
4. Sila soppan genom en sil och ställ svalt.
5. Låt löjromen rinna av innan servering.
6. Vid servering, häll upp 1 dl soppa i varje glas (ikeas värmeljushållare vid miniförrätt). Toppa med hackad gräslök och lite flingsalt.
7. Forma löjromen till 8 ägg. Lägg varje ägg på en stor sked.

Vid servering ställ glaset med soppan på en tallrik och lägg skeden med löjromen brevid.

Snabb citronpasta med kräftstjärtar

Superenkelt och gott!

Du behöver till två personer:

1 pkt fettucini al limone färskpasta
1 burk kräftstjärtar
1 liten burk creme fraiche

Koka upp vatten och kasta i pastan.
Värm kräftstjärtarna i en stekpanna och rör ner creme-fraichen.

När pastan är klar - rör ihop och servera! Behövs inte ens kryddas enligt min mening!

Voilá!

Tacopaj

Klassiker!


Pajdeg

½ tsk salt

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

50 gr smör

1½ dl mjölk

 

Fyllning   1

500 gr köttfärs

1 lök

1 dl vatten

1-1½ påse tacokrydda

4 hackade tomater

4-5 hackade peperoni

 

Fyllning 2

2 dl creme fraiche

4 msk majonnäs

2 dl riven ost

 

Gör pajdegen och tryck ut i en hög ugnssäker form (eller pajform). Det skall inte förgräddas.

 

Fyll med köttfärsblandningen, sedan hackade tomater och peperoni.

 

Sist fördelas ostfyllningen. Gräddas i 200 grader 15-20 minuter ( i min ugn måste den stå i minst 25-30 minuter )

 

Garnera med lökringar och peperoni


Seven up cake

Kul kaka med seven up istället för bakpulver!
Saftig och syrlig - lite som en mastig sockerkaka.

Seven Up Cake              160 grader i 1-1½ timme

1 cup = 236 ml

 

1½ cup rumstemererat smör (250-260 gr)

3 cup socker

5 ägg

3 cup mjöl

2 msk citron eller lime extrakt

¾ cup 7-up

Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt ett ägg i sänder och blanda väl. Vispa i mjölet och sist citronextrakt och 7 up.

Glasyr

1 cup florsocker hälls i en liten skål. Tillsätt försiktigt citronextrakt till det är glasyr.


RSS 2.0