Katjas fantastiska tyska cheesecake
Man kan byta ut persikorna - men använd "fast och "torr" frukt" - annars blir det galet i smeten!
BOTTNAR:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 dl socker
1 msk rivet citronskal
1 krm salt
1 msk vatten
FYLLNING:
2½ dl mjölk
2 dl socker
1 krm salt
2 msk rivet citronskal
4 äggulor
500 gram Kesella
9 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade persikor
florsocker för att garnera
BOTTEN:
Du behöver en form med löstagbar botten, diameter 23-25 cm. Hacka samman mjöl, smör och socker. Tillsätt citronskal, salt och vatten. Arbeta ihop till en deg. Låt den ligga i kylen ca 30 minuter. Dela degen i två delar. Rita två rundlar på bakplåtspapper, 23-25 cm i diameter, beroende på bakformen. Tryck eller kavla ut degen så att den fyller ut rundlarna. Grädda i ugn vid 225 grader i 8-10 minuter.
FYLLNING:
Blanda mjölk, socker, salt och citronskal i en kastrull. Koka upp under vispning. Vispa äggulorna i en skål. Häll i lite av den varma mjölken under vispning. Blanda ned ägguleblandningen i kastrullen med mjölk. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar lite.
Tag kastrullen från värmen och låt kallna. Rör ner Kesella och blanda väl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur vattnet. Smält gelatinet i några matskedar het mjölk. Rör ner gelatinet i fyllningen. Vispa grädden hårt och blanda ner den. Låt persikorna rinna av väl. Skär dem i tunna klyftor. Lägg en av bottnarna i formen med löstagbar botten. Lägg i hälften av fyllningen, därefter persikoklyftorna och resten av fyllningen. Lägg till sist på den andra tårtbottnen.
Låt stelna i kyl minst 4 timmar, gärna över natt. Ta loss bakformskanten och sikta florsocker över tårtan.