Såg på tv och det såg så gott ut!
Förrätt:
Mauros asiatiska tartar (4 pers)
Tartar
200 gram Laxfilé
2 Avokado, skalad
5 Salladslök
½ dl Japansk soya
1 msk Wasabipasta
2 tsk Sesamfrön
Lime
2 msk Olivolja
2 tsk Citron
Salt
Peppar
Tärna laxfilé i ½ cm stora bitar.
Tärna avokadon och skär salladslöken i tunna skivor.
Blanda soya och wasabipastan i en skål.
Blanda lax, avokado, salladslök med 2/3 delar av wasabisoyan samt svarta sesamfrön och limesaft, smaka av med salt och peppar.
Avokadomos
2 avokado
2 msk olivolja
½ citron, pressad
salt
peppar
Mosa avokado tillsammans med olivolja och citronsaft, smaka av med salt och peppar.
Bygge
4 cylindrar
Olja
Marchesallad
Olja in cylindrarna.
Ställ på tallrik, lägg ner avokadoröran (ca 1 cm) och platta till, gör likadant med övriga cylindrar. Fyll på med laxröran.
Täck med folie och ställ in i kylen ca 20 minuter.
Ta ut och ställ på varje tallrik, lyft cylindern, toppa med sesamfrön, garnera med resterande soya och machesallad.
Alla tiders lökpaj
6 portioner
Pajdeg:
2 runda, djupfrysta smördegsplattor
Fyllning:
1 kg gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk matfett
1 tsk salt
1 krm mald peppar
2 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl grovriven ost
Pensling:
1 uppvispat ägg
Tryck ut den ena smördegsplattan i en stor pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
Skala och skiva lökarna. Strimla purjon och hacka vitlöken. Smält matfettet i en stor stekpanna och fräs alltsammans tills det är mjukt.
Salta, peppra och låt blandningen svalna. Bred den sedan över degen i formen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det över löken. Strö över osten och lägg på den andra degplattan. Skär bort överflödig deg och limma ihop kanterna med uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader i 10 minuter. Ta ut pajen och pensla ytan med ägg. Garnera med sporrade längder av överbliven deg i rutor eller ränder.
Grädda pajen i ytterligare 30 minuter.
American Chocolate Chip Cookies
200 grader
8-10 minuter
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
150 gr smör
150 gr kokosfett
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 påse hasselnötter
250-300 gram mörk blockchoklad
7,5 dl mjöl
Rör ihop socker, farinsocker, smör och kokosfett så det blir väl blandat. ( Om du tar fram smör och kokosfett en halvtimme före så blir det inte så jobbigt att finfördela )
Hacka hasselnötter och blockchoklad till små bitar, antingen för hand eller i en mixer. Blanda i övriga ingredienser.
Rulla små bollar som du lägger på bakplåtspapper ( det ryms ungefär 30 stycken på varje plåt ). Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler dom första 5 minuterna.
Fryst espressotårta
Botten
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
2 msk kakao
1 dl florsocker
Fyllning
4 dl vispgrädde
2 msk frystorkat espressopulver eller stött vanligt pulverkaffe.
2 äggulor
Sätt ugnen på 175˚. Riv mandelmassan och rör ner ägg, äggvitor och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med hög löstagbar kant, c:a 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i c:a 20 min.
Låt kakan kallna.
Blanda grädde, kaffepulver och florsocker i en bunke.
Vispa grädden. Vispa ner äggulorna. Bred ut grädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst tre timmar.
Låt tårtan stå framme c:a 30 min innan servering.
Garnera gärna med chokladströssel.
Kolabananer
Bananer (En banan per person)
Smördegsplattor (En platta per person)
Kolasås (Köpesås på tub fungerar utmärkt)
Ströbröd.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en form
Skala och lägg bananen/bananerna i formen.
Ringla kolasås över.
Lägg på smördegsplatta som ett täcke över bananen.
Grädda i ugnen i 30 min.
Servera vaniljglass och extra kolasås till.
smoothie viktväktarna
Smaskig, nyttig och mättande.
1 person, 2,5 points
Ingredienser
1 dl lättmjölk
1 dl vaniljyoghurt 0,5%
1 dl frysta bär, vilka som helst
en halv banan
1 msk havrekli, valfritt
Gör så här
Mixa mjölk, yoghurt, bär, banan och havrekli.
Häll upp i ett stort glas och servera.
Banansmoothie med sojamjölk
Ingredienser
1,5 dl sojamjölk
1 banan
Tillagning
1. Mixa bananen med en skvätt sojamjölk. Då moset är alldeles slätt tillsätts resten av sojamjölken.
2. Serveras direkt, annars mörknar bananen.
Kalorier 162
Protein 3.5 g
Fett 2.0 g
Kolhydrater 31.9 g
Fibrer 1.8 g
C vit 9 mg
Järn 1 mg
Kalcium 25 mg
Socker 8 g
receptet funnet på tasteline
Renskavsgryta med basilika
Renskavsgryta 4 portioner
500 g renskav
6 msk olivolja
2 gula lökar
2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
4 msk mjöl
1 klyfta vitlök
0,5 tsk timjan
2,5 dl matlagningsgrädde
Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja. Lägg över i en kastrull. Hacka lök, vitlök och skiva svamp. Stek i 2 msk olja. Pudra över mjöl och mosa ut det. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde. Rör om och tillsätt 1 dl vatten. Koka 10 minuter.
Basilikamos
Till recept 4 portioner kokar du cirka 600 gram skalad potatis. Vilken sort är en smaksak. När den är mjuk mosar du den med 1 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g) eller motsvarande färsk samt smakar av med salt och vitpeppar. Gott till renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Servera med lingonsylt och knäckebröd.
Tacobiffar a la Malin
Jag snörde ihop, på en höft... & det som fanns till buds ;)
800 g köttfärs (vad jag hade hemma)
2 påsar taco kryddmix och en pjött
1 ägg
Några matskedar tacosås.
Ströbröd och vatten (struntade i att låta det svälla, hade inte tid)
Gör så här
Blanda köttfärsen med resten av ingridienserna och forma till biffar. Stek i olja, eller vad du själv föredrar. Servera gärna med klyftpotatis, sallad och tacosås eller guacamole. Eller någonting annat gott. Kanke lite nachoschips? En kall öl passar säkert utmärkt...
Tips
Linda in biffarna i ost (eller strö riven ost över) och grilla de i ugnen
Smaklig måltid!
Fiskgratäng (mjölkfri)
Malins fiskgratäng
500-600 g fiskfileér (jag använde 3 block torsk och dubblade då mängden ingridienser)
3 tsk salt
4 msk vatten
Gratängsås
2 msk margarin eller smör (mjölkfritt)
3 msk vetemjöl
4 dl spad och gräddmjölk (pga mjölkallergi använde jag Ouatli Imat istället för gräddmjölk)
1-2 st äggula
2 krm salt
o,5 krm peppar
Smaksättning
0,5 dl dill
100-200 g räkor
Gratinering
0,5 dl riven ost
eller 2 msk ströbröd
1. Skär lätt tinad fiskblock i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnssäker form, lägg i fisken och salta. Tillsätt vatten och täck med aluminiumfolie. Koka fisken i 200 grader ca 15-20 minuter. Den ska vara vit och ogenomskinlig.
3. Häll försiktigt spadet i ett kärl, den ska användas till såsen.
4. Smält matfettet till såsen i en kastrull. Strö på mjölet och späd med vätskan under omröring. Koka 3-5minuter. Ta bort kastrullen från plattan och och rör i äggulorna. Blanda ner dill och räkor.
5. Häll såsen över fisken. Strö på ost eller ströbröd.
6. Gratinera i 250 grader tills den är genomvarm och fått vacker färg. Server med ris.
Otroligt god sallad till fisk
Ingredienser
400g vitkål
1 paprika (orange)
1 äpple
2 msk hackad lök
0,5 dl persilja
2 dl lätt creme fraiche
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 msk socker
lite svartpeppar
1. Hacka paprika, vitkål (brukar strimla den), äpple, lök och persilja.
2. Blanda creme fraiche, vitvinsvinäger, salt, socker och svartpeppar.
Blanda nu ihop 1 och 2 Ställ in i kylen ett dygn.
Enkel kladdkaka
Bild: receptis.se/images/a/a0/Kladdkaka.jpg
Ingredieser
2dl vetemjöl
3dl socker
3msk kakao
1msk vanilinsocker
1dl flytande margarin
2 ägg
1. Vispa ägg och socker pösigt
2. Blanda vetemjöl, kakao och vanilinsocker i en separat bunke och tillsätt sedan margarinet
3. Blanda nu ihop 1 och 2 till en jämn smet.
4. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter. Sikta sedan florsocker över kakan.
Servera med glass eller grädde...eller varför inte båda delarna? =)
Potatisbakelser
1. Ingridienser
4 ägg
4dl socker
2,5dl mjölk
6dl mjöl
3tsk vanillinsocker
2tsk bakpulver
200g smält margarin
Rör ihop allting och grädda i långpanna, låt kallna.
Fick tipset att frysa in kakan några timmar. Det är lättare att bre över smörkrämen då den är hård. Gjorde misstaget att inte frysa in den, tänkte med det är väl bara som att bre en smörgås...hahaha så naivt! Var nära på att massakera kakan. Slutade med att jag fick göra en sats extra smörkräm för att laga till hålen som blev. Det positiva med detta...shit vad gott med extra smörkräm...
2. Smörkräm
200g smör
2dl florsocker
2tsk vanillinsocker
3dl marzanpulver
Rör ihop allt och bre över den FRYSNA kakan... ;)
3. Nu blir det spännande...MANDELMASSAN som ska vara på kakan!!!
5hg mandelmassa.
kakao
Kavla ut och lägg på kakan och sikta kakao ovanpå.
Jag kavlade och svor, kavlade och svor. Den gick sönder och tjafsade. Kavlade i små bitar och skar ut bitar som ett pussel. Köpte till sist i sinne färdigrullad mandelmassa som jag skar ut och lade på halva kakan. Man kan även riva mandeln och strö över den. Nedan följer olika tips på hur man kan kavla mandelmassa:
1. Kavla mellan plastfolie. Dra bort det övre foliet och och vänd massan över kakan.
2. Kavla mellan två bakplåtspapper. Ta bort det ena pappret och lägg massan över kakan.
3. Kavla mellan två kökshandukar...låter knepigt?
4. Har någon annan något tips kanske???
Man kan även rulla upp den utkavlade marispanen på en pinne eller smal kavel och sedan rulla ut den på kakan http://eriksdotter.bloggagratis.se/2008/08/17/891480-prinsesstarta-lattare-an-man-tror/
Och så bilder på stök och ök i köket och mina potatisbakelser
Det var på fisens mosse, nästan vidbränt!
Foto: Malin Stenberg
Snabba bullar! (mjölkfri)
Ugnsvärme: 225 grader (det blir alltid olika mängd bullar för mig, denna gång runt 32 st)
Ca 1,5 l mjöl (degen ska vara lite kladdig)
1 dl socker
300 g margarin (milda mjölkfri)
50 g jäst
6 dl havremjölk
Gör på detta vis:
Smält smör och häll i mjölken. (37 grader.)
Smula jästen i en bunke, häll i vätskan och tillsätt resten av ingridienserna, arbeta ihop den till en smidig deg. Låt den jäsa 1 timme. Arbeta sedan degen lite och ge den några snytingar (för luftens skull) och gör bullar precis som vanligt. Pensla och häll pärlsocker om så önskas. Sedan in i ugnen och grädda tills bullarna fått vacker gyllenbrun färg.
Tips1: Istället för kanel brukar jag ta vanillinsocker, smaskigt!
Tips 2: Banka runt lite i degen några gånger under jäsningen. Bullarna blir saftigare pga luften som slås ut.
Tips 3: Istället för att låta degen jäsa 1 timme i bunken kan man vara ännu snabbare. Klicka ner degen i bullformar på direkten. Blanda ihop 50g smör/1 tsk kanel/0,5 dl socker. Klipp ett jack i varje bulle och tryck ner lite av blandingen. Jäs ca 30-45 minuter (ungefär halva storleken) Pensla, stö pärlsocker och grädda.
Mina bullar, gärna med ett stor glas kallt mjölk till =)
Foto: Malin Stenberg
Rostade frön och fruktmix
För alla som är allergiska mot nötter kommer här ett alternativ till nötmix. Ett bra alternativ då suget sätter in.
Ingredienser:
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pinjenötter (ett frö, namnet låter som en nöt)
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl osvavlade torkade aprikoser ( bruna torkade, de svavlade är gula)
- 1 dl torkade gojibär ( hittar du inte gojibären kan du ta 1 dl russin istället)
- 1 tsk havssaltsflingor
Gör så här:
- Bland alla fröna. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen ca 5 minuter i 200 g.
- Strö havssaltsflingor över fröna.
- Klipp aprikoserna i små bitar och blanda ned aprikoser och gojibären med fröblandningen.
- Färdigt att servera!
http://www.annaskipper.se/sida7.html
Rostade nötter och fruktmix
Köp orostade nötter! Du kan hoppa över rostningen helt om du vill med det blir väldigt god smak av några minuter i ugnen. Mumsigt som attan, och nyttigt i lagom mängd så klart
Ingredienser:
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl hasselnötter använde jag inte pga allergi
- 1 dl mandlar
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl osvavlade torkade aprikoser ( bruna torkade, de svavlade är gula)
- 1 dl torkade gojibär ( hittar du inte gojibären kan du ta 1 dl russin istället)
- 1 tsk havssaltsflingor
Gör så här:
- Bland nötter och frön. Dela ev de stora nötterna på mitten. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen ca 5 minuter i 200 g.
- Strö havssaltsflingor över nötterna.
- Klipp aprikoserna i små bitar och blanda ned aprikoser och gojibären med nötterna.
- Färdigt att servera! Ha alltid en påse med blandningen i handväskan eller bilen om du blir sugen eller hungrig.
Anna Skippers nyttiga bröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop – kommer bli en favorit för familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga brödet!
Ingredienser:
- 5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland (jag tog det dinkel som fanns)
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl rågsikt
- 2.5 dl fyrkornskross
- 1 dl vetegroddar (ser nästan ut som mjöl)
- 1 tsk havssalt
- 4 tsk bikarbonat
- 5 msk blandade brödkryddor
- 1 liter ekologisk filmjölk
- 0.5 dl sirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 c.
- Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
- Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
- Grädda ca 100 minuter.
- Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter. Välj mjöl från Saltå kvarn samt dinkel från Labans på Gotland. Finns i hälsokostaffären.
Och så lite bilder på mitt bröd…det var super gott
Foto: Malin Stenberg
Aromatisk Kycklingcurry
5 Points/portion, 330kcl/portion. 4 portioner (kan frysas)
Rätten har all den starka indiska smaksättningen utan att vara för fet. Hemligheten är den magra creme fraichen som ger den fylliga smaken och konsistensen utan att det blir för många points. Jag valde att blanda ihop alla kryddor i en kopp först, det är ju en del...ps, spiskummin är grymt gott i äggröra
Ingredienser
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk olja
3cm färsk ingefära, finriven
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1 krm chilipulver
1 krm garam masala
2 tomater, hackade
350 g kycklingfilé, skuren i ca 2 cm tärningar
1,5 dl kycklingbuljong
2 msk mini-creme fraiche
salt och nymalen svartpeppar
1. Fräs lök och vitlök mjuk i oljan i en stor kastrul. (Jag använde gjutjärnsgrytan) Tillsätt ingefära och alla kryddor och låt fräsa ett par minuter till.
2. Tillsätt tomater, kyckling och buljong. Sänk värmen och låt det koka tills kycklingen är genomkokt och såsen har tjocknat något, ca 15 minuter.
3. Stäng av värmen och blanda ber creme fraiche. Smaksätt mer om det behövs.
Malin Stenberg
Wasabisnittar med räkor
Ingredienser 8 snittar
500 g räkor
200 g färskost ex Philadelphia
2 tsk wasabi
2 msk hackad gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och peppar (jag tog pepparmix)
8 skivor kavring
4 skivor vitt formbröd
Garnering
bladsallad
räkor
gräslök
1. Skala och hacka räkorna. Blanda färskosten med wasabi. Ta undan ca en fjärdedel av färskosten till garnering. Rör ner de hackade räkorna, gräslök, citronsaft, salt och peppar i resten av osten.
2. Bred ostblandningen med räkor på fyra skivor av kavringen och formbrödet. Varva kavring och vitt formbröd. Bred ostblandningen med wasabi på resten av kavringsskivorna och lägg de överst. Kantskär och skär snittar. Dekorera med små blad av sallad, räkor och gräslök.
Tips
Laktosreducerad/laktosfri: Byt ut färskosten mot laktosfri créme fraiche
Mjölkproteinfri: Byt ut färskosten mot ett sojabaserat alternativ, ex sour supreme.
Glutenfritt: Ja, det finns ju glutenfritt bröd i frysdisken.
Jag valde att kantskära bröden innan jag bredde på ostblandningen. Dessutom hade jag vanlig Philadelphia utan wasabi i övers på toppen av snittarna.
Malin Stenberg