Brödrecept till stekhäll (flera olika)

Mjukt tunnbröd
50 g smör
1 l mölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
1,7 l vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smältsmöret, häll över mjölken o värm till 37 grader. Smula i jäste. Rör om o tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del av vetemjölet – resten sparas till utbakningen. Arbeta degen o låt jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssaltet. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tio delar och trilla runda bullar som får jäsa under bakduk. Slät kavel + kruskavel + nagga. Grädda ca 1 min på varje sida. Låt svalna mellan bakdukar.



Hårt tunnbröd
50 g smör
1 l mjölk
50 g jäst

2 msk sirap
1 msk salt
2 l rågmjöl
½ l vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Se ”mjukt tunnbröd”.15 bullar. Kallna på galler utan bakduk.



Goda ”lappar”
4 ägg
4 msk socker
50 g smält smör
2 kkp filmjölk
1 tsk (rågade) bikarbonat
1 kkp vetemjöl

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smält smör, mjölk, bikarbonat och mjöl. Vispa äggvitorna väl och vänd ner dem försiktigt i smeten. Grädda på båda sidorna.



Tortillas

6 dl majsmjöl
1 tsk salt
3½ dl vatten

Blanda salt o mjöl i en bunke och tillsätt vatten, lite åt gången. Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del mellan bakpapper till en tunn kaka. Tryck ut tre cirklar med ett grytlock



Pitabröd
½ pkt jäst
3 dl vatten
350 g grahamsmjöl
1 msk olja
1 tsk salt
50 g vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt rågsikt, salt, olija och det mesta av vetemjölet. Knåda tills degen är lagom fast. Jäs till dubbel storlek. Dela i 8 delar, rulla o kavla ut. Stek/Grädda på båda sidor.



Naanbröd

400 g vetemjöl
1 tsk salt
1½ tsk socker
½ tsk bakpulver
15 g jäst
1½ dl mjölk
1½ dl naturell yoghurt
olja till smörjning av hällen
100 g smält smör till pensling

Sikta mjölet i en bunke och blanda i alla de torra ingredienserna. Värm mjölk och yoghurt till ca 37 grader. Smula i jästen i mjölkblandningen. Blanda alltsammans och knåda degen tills den är smidig. Lägg degen i en bunke och låt den stå i 4 timmar.

Sätt stekhällen på 8 och sätt på grillen på ugnen. Dela degen i åtta delar. Rulla till bollar som du drar ut och formar till naanbröd eller kavlar ut till kakor, Ø ca 30 cm. Stek naanbröden på stekhällen, men bara på ena sidan. Pensla den ostekta sidan med smält smör och stek bröden i ugnen med den uppvärmda grillen. Om du inte har grill går det lika bra att steka naanbröden på båda sidorna på stekhällen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0